Testarea pentru infecția SARS-COV2 în rândul pacienților cu limfoame trebuie făcută la orice pacient cu simptomatologie sugestivă. Este prudent ca această testare să fie repetată de fiecare dată când pacientul intră în unitatea medicală în care se administrează tratamentul chimio/imunoterapic.
Studiile efectuate arată că pacienții cu patologie oncologică, cu infecție SARS-COV2, în timpul tratamentului imunochimioterapic, au un risc crescut în a dezvolta complicații severe legate de infecție.
Din cauză că vorbim de o populație vulnerabilă, riscul de a expune pacienții la virus trebuie redus. Este recomandat ca persoanele care interacționează cu pacientul să se vaccineze anti SARS-COV2. Această recomandare se referă la familia pacientului, la personalul care acordă servicii medicale sau personalul care se ocupa cu îngrijirea la domiciliu.
Pot să primesc vaccin anti SARS-COV2 dacă am un limfom cu celula T?
Vaccinarea anti SARS-COV2 este în principal o indicație sigură la pacienții cu limfoame agresive, incluzând și limfoamele T.
Nu sunt date în acest moment referitor la eficacitatea și siguranța vaccinului la această categorie de pacienți (limfoame de linie T), dar recomandarea ca pacienții cu limfom T să primească vaccin anti SARS-COV2 vine din recomandarea generală ca toți pacienții cu limfom agresiv să primească vaccin anti SARS COV2(2).
Trebuie avut în considerare că nu se știe cât de eficace va fi această vaccinare la persoanele care sunt în timpul tratamentului imunochimioterapic. Studiile efectuate (3), (4) par sa indice o eficacitate redusă a vaccinului la persoanele care primesc terapie imunosupresivă.
Este recomandat ca decizia de a administra vaccinul în timpul perioadei de tratament chimioterapic să ia in considerare atât factorii sociali, posibilitatea pacientului de a se izola, contactul cu membrii familiei, personal de îngrijire și procentul persoanelor vaccinate din rândul acestora, cât și factorii epidemiologici locali/naționali.
Pacienții post imunochimioterapie au indicația de a se vaccina. În principal, pacienții cu limfoame T, post chimioterapie (limfoamele T nu primesc anticorpi anti CD20+), au un răspuns imun deficient pentru o perioadă de 2-6 luni.
Pacienții cu limfoame T vaccinați ar trebui să primească doza 3 de vaccin?
Recomadarile FDA și CDC precizează că pacienții cu tratament imunosupresor trebuie să primească o a 3-a doză de vaccin SARS-COV2.
La baza acestei recomandări au fost studii care au observat că pacienții imunosupresați, care au avut răspuns modest la vaccinul anti SARS-COV2, au avut o creștere a titrului de anticorpi după administrarea dozei 3.
Menționăm că un anumit titru de anticorpi rezultați în urma vaccinării nu poate substitui măsurilor de protecție generale (purtarea măștii, izolarea și vaccinarea persoanelor apropiate care intră în contact cu pacientul). Pacienții cu patologie oncologică și efecte imunosupresoare rezultate în urma ei/tratamentului trebuie să urmeze în continuarea regulilor generale de protecție.
Există contraindicații pentru vaccinarea anti SARS-COV2 la pacienții cu limfoame T?
Singurele contraindicații la vaccinul anti SARS-COV2 sunt reacțiile alergice severe (șoc anafilactic) sau reacții alergice de orice grad, apărute la mai puțin de 4 ore de la o vaccinare anterioară anti SARS-COV2 sau reacții alergice la un compus din vaccinul anti SARS-COV2.